Makro i mikroelementy (makro i mikroskładniki) to nic innego, jak składniki mineralne które potrzebuje organizm człowieka do prawidłowego funkcjonowania.
- MAKROELEMENTY - są wtedy, gdy ich zapotrzebowanie > 100 mg na dobę.
-> Są to:
-Chlor,
-Potas,
-Magnez,
-Sód,
-Fosfor,
-Wapń,
- MIKROELEMENTY nazywane też inaczej pierwiastkami śladowymi są wtedy, gdy ich zapotrzebowanie w ciągu doby jest < 100 mg.
-> Są to:
-Cynk,
-Żelazo,
-Mangan,
-Miedź,
-Jod,
-Chrom,
-Fluor,
-Molibden,
-Selen.
Kolejność wymienianych składników w obu podgrupach jest przypadkowa.
Mit na dziś...
-> Lepiej jeść świeże warzywa niż mrożone.
Mrożone warzywa mają takie same wartości jak świeże warzywa, bo to właśnie z nich powstają. Jedyna różnica może być taka, że do mrożenia używane są środki konserwujące i czasem obniża to wartość odżywczą - ale jest na to sposób - można kupować lub zbierać warzywa i mrozić je samemu. Zawsze jest wyjście :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz