piątek, 5 lutego 2016

Makro i mikroskładniki - z czym to się je?

Kiedy na początku tego cyklu pobieżnie poruszyłam temat makro i mikroskładników pewnie kogoś to zastanowiło. Konkretnie to - dlaczego nie poświęciłam temu więcej czasu. Już biegnę z odpowiedzią - wyszłam z założenia, że na ten temat powinien powstać oddzielny wpis - i o to jest... :)



Makro i mikroelementy (makro i mikroskładniki) to nic innego, jak składniki mineralne które potrzebuje organizm człowieka do prawidłowego funkcjonowania.


  • MAKROELEMENTY - są wtedy, gdy ich zapotrzebowanie > 100 mg na dobę. 
-> Są to: 
-Chlor, 
-Potas,
-Magnez, 
-Sód,
-Fosfor,
-Wapń, 
  • MIKROELEMENTY nazywane też inaczej pierwiastkami śladowymi są wtedy, gdy ich zapotrzebowanie w ciągu doby jest < 100 mg.
-> Są to: 
-Cynk,
-Żelazo, 
-Mangan, 
-Miedź,
-Jod,
-Chrom,
-Fluor,
-Molibden,
-Selen.



Kolejność wymienianych składników w obu podgrupach jest przypadkowa. 


Mit na dziś...
-> Lepiej jeść świeże warzywa niż mrożone. 
Mrożone warzywa mają takie same wartości jak świeże warzywa, bo to właśnie z nich powstają. Jedyna różnica może być taka, że do mrożenia używane są środki konserwujące i czasem obniża to wartość odżywczą - ale jest na to sposób - można kupować lub zbierać warzywa i mrozić je samemu. Zawsze jest wyjście :) 




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz