środa, 10 lutego 2016

MIKROSKŁADNIKI z bliska

I co myślicie o Makroskładnikach? Wiedzieliście w czym się znajdują - czy może coś było dla was nowe? Dziś zajmiemy się w podobny sposób Mikroskładnikami. Mimo iż nasz organizm potrzebuje ich zdecydowanie mniej niż makroelementów to są one równie ważne.




  • ŻELAZO - składnik hemoglobiny i jest niezbędne w procesie tworzenia czerwonych ciałek krwi w szpiku kostnym. Źródło: mięso, wątroba, ryby, żółtko jaj, orzechy, warzywa strączkowe, twaróg, mleko. 
  • CYNK - niezbędny do prawidłowego funkcjonowania systemu immunologicznego. Źródło: chude mleko, chude mięso, żółtko jaj, orzechy, mąka pełnoziarnista. 

  • MIEDŹ - bierze udział w wytwarzaniu czerwonych krwinek i tworzeniu kości oraz kolagenu. Źródła: orzechy, warzywa strączkowe, cielęcina, zboża, wątroba, ryby, drób.

  • MANGAN - to pierwiastek, którego potrzeba mało ale mimo to jest niezbędny do prawidłowego funkcjonowania organizmu, bo bierze udział w budowie enzymów które metabolizują glukozę i kwasy tłuszczowe. Źródła: herbata, mąka pełnoziarnista, zielone warzywa, groszek, szpinak.

Ja pewnie sami zauważyliście nie są to wszystkie mikroskładniki. Na resztę czekajcie w następnym poście. :) 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz