- ŻELAZO - składnik hemoglobiny i jest niezbędne w procesie tworzenia czerwonych ciałek krwi w szpiku kostnym. Źródło: mięso, wątroba, ryby, żółtko jaj, orzechy, warzywa strączkowe, twaróg, mleko.
- CYNK - niezbędny do prawidłowego funkcjonowania systemu immunologicznego. Źródło: chude mleko, chude mięso, żółtko jaj, orzechy, mąka pełnoziarnista.
- MIEDŹ - bierze udział w wytwarzaniu czerwonych krwinek i tworzeniu kości oraz kolagenu. Źródła: orzechy, warzywa strączkowe, cielęcina, zboża, wątroba, ryby, drób.
- MANGAN - to pierwiastek, którego potrzeba mało ale mimo to jest niezbędny do prawidłowego funkcjonowania organizmu, bo bierze udział w budowie enzymów które metabolizują glukozę i kwasy tłuszczowe. Źródła: herbata, mąka pełnoziarnista, zielone warzywa, groszek, szpinak.
Ja pewnie sami zauważyliście nie są to wszystkie mikroskładniki. Na resztę czekajcie w następnym poście. :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz