- WAPŃ - przede wszystkim materiał budulcowy kości i szkliwa. Źródła: sery białe, sery żółte, mleko, sardynki, jaja, kapusta, mięso, buraki, rzeżucha, rośliny strączkowe.
- CHLOR - składnik soków trawiennych w przewodzie pokarmowym, uczestniczy w regulacji gospodarki wodnej w organizmie. Źródła: sól, sery żółte, żywność produkowana z udziałem soli.
- MAGNEZ - ma ważną rolę w przekazywaniu informacji między mięśniami i nerwami. Źródła: kasza jęczmienna, kasza gryczana, orzechy, mąka sojowa, czekolada, kakao, szpinak, fasola, groch.
- FOSFOR - składni kości i zębów, błon komórkowych i krwi. Źródła: produkty mleczne, ryby, mięso, jaja, sery żółte, wątroba, pestki dyni, groch, ziemniaki, pełnoziarniste produkty zbożowe.
- POTAS - jest związany ściśle z sodem i dzięki temu ma udział w gospodarce wodnej organizmu. Źródła: marchew, ziemniaki, banany, brokuły, kapusta, awokado i szpinak.
- SÓD - podstawowy składnik płynów ustrojowych takich jak - soki trawienne, krew czy płyn śródtkankowy. Źródła: sól i żywność produkowana z udziałem soli.
Chcecie wiedzieć jak obliczać zapotrzebowanie na każdy z tych składników? :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz