-
MOLIBDEN - bierze udział w metaboliźmie białek i tłuszczów. Źródła: mleko, fasola, czerwona kapusta, zielone cześci roślin, ryż, nasiona roślin strąkowych, sery, mięso i podroby.
-
JOD - wchodzi w skład hormonów tarczycy, więc jest niezbędny do jej prawidłowego funkcjonowania. Źródła: ryby morskie, owoce morza, drożdże, sól jodowana i cebula.
-
FLUOR - to składnik kości i zębów, zapobiega występowaniu próchnicy poprzez wzmacnianie szkliwa. Źródła: czarna herbata, ryby morskie, orzechy włoskie, wątroba, mleko i woda mineralna.
-
CHROM - reguluje poziom cholesterolu i kwasów tłuszczowych. Źródła: orzechy, mąka pełnoziarnista, grzyby, szparagi, brokuły i wątroba.
-
SELEN - ten mikroelement sam nie działa, za to doskonale działa w połączeniu z witaminą E. Bierze udział w eliminacji z organizmu metali ciężkich takich jak arsen, srebrno, kadm czy rtęć. Źródła: mięso, żywność pochodzenia morskiego, mąka pełnoziarnista, warzywa strączkowe.
Następnym razem pokaże wam jak obliczać zapotrzebowanie organizmu na dany składnik. :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz